گفتگوی سیدمعراج هاشم‌نژاد و حامد معین‌فر در الکامپ استودیو

سیدمعراج هاشم نژاد - حامد معین فر - کارگروه تعرفه کمیسیون زیرساخت مراکز داده

گفتگوی سید معراج هاشم‌نژاد، مدیر ارشد فنی شرکت پردیس دیبا اندیشان و حامد معین‌فر مدیرعامل شرکت پنداریا در الکامپ استودیو – ۱۴۰۲/۰۴/۰۶

مدل تعرفه‌گذاری در مراکز داده

ایمان جلیلی مجری برنامه در ابتدای گفتگو از میهمانان برنامه پرسید: مدل تعرفه‌گذاری مراکز داده به چه صورت است؟

سیدمعراج هاشم‌نژاد رییس کارگروه تعرفه کمیسیون زیرساخت مراکز داده در پاسخ به این سوال گفت: در سال‌های قبل همواره جی خالی یک تعرفه مدون، قابل استناد و قابل استفاده برای برآورد تعرفه زیرساخت فیزیکی مراکز داده احساس می‌شد. به همت همکاران در کارگروه تعرفه کمیسیون زیرساخت مراکز داده، مشابه با ساختار سازمان برنامه و بودجه، تعرفه مراکز داده تدوین شد. علاوه بر این ماشین حسابی هم برای محاسبه درنظر گرفته شد.

جلیلی در سوال بعدی خود پرسید: یعنی تا پیش از این، تعرفه ای برای مراکز داده وجود نداشت؟

حامد معین‌فر نایب رییس کمیسیون زیرساخت مراکز داده در پاسخ تصریح کرد: تا پیش از این به صورت درصدی به موارد مختلف اختصاص می‌یافت. مثلاً ۱۰ درصد برای مشاور. اما پروژه های مراکز داده پروژه‌های بزرگی هستند و این شیوه برای پروژه مثلا ۹۰۰ میلیارد تومانی منطقی نیست. لذا ما از الگوهای سازمان برنامه و بودجه برای تدوین تعرفه پیروی کردیم.

میزان استقبال از تعرفه در بازار مراکز داده

ایمان جلیلی در ادامه گفتگو به میزان استقبال بازار از تعرفه مراکز داده اشاره کرد: آیا این تعرفه از آن تعرفه‌هایی است که همه در بازار از آن می‌ترسند؟

حامد معین‌فر در پاسخ به این سوال گفت: متأسفانه مسئله اصلی این است که بازار در سال‌های اخیر کوچک شده و حمایت‌ها به شدت کم شده است. مسائل اقتصادی روی پروژه‌های هزینه‌بر مراکز داده تأثیر زیادی گذاشته است. اما در شرایط نرمال، تعرفه ترسی برای بازیگران این حوزه نخواهد بود و بین مسئولیت ها و درآمدها تعادل ایجاد می‌کند.

سیدمعراج هاشم‌نژاد هم در این باره توضیح داد: با تدوین تعرفه شفافیت هزینه‌ها افزایش می‌یابد. بدین ترتیب کارفرما نه می‌تواند هزینه بیش‌تری طلب کند و نه می‌تواند هزینه کمتری پرداخت کند.

فاکتورهای تخمین بودجه مراکز داده

آقای جلیلی در مورد بودجه مورد نیاز دیتاسنتر و فاکتورهای دخیل در آن از میهمانان برنامه سوال پرسید.

معراج هاشم‌نژاد در این باره اظهار داشت:  هزینه ساخت دیتاسنتر بر اساس یک سری مولفه ها استخراج می شود. از جمله این مولفه ها می توان به «تعداد رک‌ها»، «ظرفیت توان الکتریکی رک‌ها»، «رده استانداردی مدنظر» و «نرخ ارز» اشاره کرد. علاوه بر این جزئیاتی مثل رده پدافندی یا تعداد ماژول تکرار‌شونده یا رتبه شورای انفورماتیک شرکت طراح مرکز داده نیز می‌تواند در تعیین هزینه خدمات طراحی و مشاوره به کارگرفته شود.

تعرفه اختلافات در پروژه‌ها را کاهش داده است

ایمان جلیلی: به نظر من در گذشته به دلیل نبود تعرفه مشخص از سوی پیمانکار تغییراتی اتفاق می‌افتاده که محل اختلاف بوده و الان این مورد در مدل شما در نظر گرفته شده است.

حامد معین فر: بله اتفاقاً یکی از مشکلات اصلی این بود که مگر بودجه پروژه چقدر است که ۲ یا ۵ یا ۱۰ درصد به عنوان مشاور از آن برداریم. اتفاق خوبی که افتاد ما تجربیات تقریباً ۵۰ پروژه را مهندسی معکوس کردیم که با چه بودجه و مشخصه‌ای محقق شده و بر اساس آن یک متوسط به دست آوردیم. اکنون دوستان قادر هستند با ماشین حساب تعرفه یک تخمینی از بودجه پروژه داشته باشند که برای کارفرما هم خیلی مفید است.

سازمان نصر می‌تواند شرکت‌ها را به این تعرفه ترغیب کند

ایمان جلیلی: اکنون سازمان نصر برای جاری شدن این ماجرا چقدر می‌تواند نقش ایفا کند و شرکت‌ها را به استفاده از این سیستم ترغیب کند؟

سیدمعراج هاشم‌نژاد: یکی از اساسی‌ترین مسئولیت‌ها و رسالت‌های سازمان نصر این است که این موارد را بین کارفرما و پیمانکار جاری کند و از بروز مشکلات از طریق رگولاتور کردن موضوعات جلوگیری کند. من فکر می‌کنم نصر در این موضوع به خوبی در حال حرکت است.